Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Bajke su često rezultat narodne pjesme i posljedica narodnih običaja koja su uz određene dorade postale književna vrsta. Bajke se čudesno i nadnaravno isprepleće sa zbiljom uključujući različite likove, razlike između dobra i zla, te nesputane mašte. Možemo reći da su bajke nešto što vežemo za djecu, no istina je da su bajke prešle dug put prije nego što su to i postale. One su prije svega bile štivo za odrasle.
To možemo primijetiti u Perraultovim bajkama i bajkama braće Grimm. Svakako bih izdvojila Perraultovu bajku “Modrobradi“ koja po svemu sudeći više izgleda na horor napetu priču nego bajci za djecu. Iako naslov asocira na bajku braće Grimm i njihovu zbirku “Dječje i obiteljske priče“ preuzetu iz prvog zapisa Charlesa Perraulta, on seže još dalje, čak i do 6. stoljeća i legende o jednom bretonskom kralju, ubojici vlastitih žena. Charles Perrault često je u svojoj književnosti primjenjivao jezovite i brutalne opise koji nisu nipošto za djecu. Osim Modrobradog, tu su priče i o Pepeljugi, Ljepotici iz usnule šume i Crvenkapici koje također imaju jezive i ne baš bajkovite situacije.
Modrobradi je priča koja opisuje neposlušnu ženu jednog bogatog muža (Modrobradog), koji joj je dao ključeve od svih odaja koje su pune blaga i raskoši, pa i jedan manji ključ jedne sobe u koju joj je zabranio ulazak. Ona je zbog znatiželje ipak ušla u tu sobu, i zatekla prizor sa puno mrtvih ženskih tijela i krvi u izobilju. To su bile sve njegove prijašnje supruge koje nisu poslušale njegovo naređenje o ne ulasku u tu sobu. Nadalje se vrlo slikovito opisuju izrazi lica, čišćenje ključa od krvi, borbu za život i oprost te posezanje za nožem. Modrobradog su ubili mačem braća od njegove supruge. Ona je kao jedini nasljednik naslijedila sve njegovo bogatstvo i sklopila brak s drugim muškarcem.
Priča je vrlo napeta i zastrašujuća, što nikako nije za dijete, ali danas priča “Modobradi“ ima dosta blažih varijanti i to u kazališnom i humorističnom obliku. Osim jezivih motiva, Perrault je na kraju svake bajke imao pouku. U ovoj priči su oba lika ( Modobradi i njegova supruga) negativna. Modobradi je proračunat i osvetoljubiv, a kod žene je glavni krivac njezina znatiželja koja ju je i dovela u ovu situaciju.
Bajke za odrasle osim u literaturi, svakako možemo vidjeti i u filmovima. Među njima bih izdvojila “Gospodara prstenova“ od J. R. R. Tolkien-a, i “ Panov labirint“.

Views: 1

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2020   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service