Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Bajke su književno-umjetnička djela stvorena kako bi izazvala pokretanje ljudskog uma i njegove mašte. Korištenjem mašte čovjek se usuđuje zadirati u pojmove o kojima ne razmišlja svakodnevno. Bajke kao takve, namijenjene su djeci. Međutim, ovakav oblik razvijanja mozga ne mora nužno biti za djecu. Velik broj odraslih osoba uživa u čitanju bajki za odrasle, gledanju filmskih i animiranih bajki te interpretaciji istih. Jedna od filmskih bajki koja je privukla pažnju djece i odraslih je niz filmova „Harryja Pottera“.

Ova vrsta filma temeljena je na 7 knjiga autorice J. K. Rowling. Autorica je pisanjem prve knjige isključivo namijenila priču djeci, no kako ju je željela završiti, odlučila je pratiti život jednog čarobnjaka kroz 7 godina školovanja u školi za čarobnjaštvo zvanoj „Hogwarts“. Kako je Harry Potter odrastao, tako su i radnje, zbivanja i situacije, koje su mu se pojavljivale u životu, odrastale. Ovakav oblik praćenja karakternog lika kroz knjigu i film poziva i odrasle, zrele ljude kao publiku. Knjige i filmovi Harryja Pottera popraćeni su velikim brojem karakteristika svake bajke. U djelima ove autorice pojavljuje se kontrast dobra i zla, ljubavi i mržnje, zavisti te svakodnevnih problema preuveličanih okolnostima čarolije u kojima se likovi nalaze. Djelo Harryja Pottera ima glavnu radnju pratiti Harryja kao junaka u borbi protiv zlikovca Lorda Voldemorta koji je najveći mračni čarobnjak ikada na svijetu. Kako je Harry jedina osoba kojoj Voldemort nije uspio oduzeti život, njegova zadaća je bila to ispraviti. Harry se svim načinima, uz svoje prijatelje, bori protiv ovog mračnog čarobnjaka.

Kroz 7 djela i 8 filmova, Harry naposlijetku uspijeva okončati borbu s mračnim čarobnjakom te, još jednom, dobro pobjeđuje zlo. Spektakl „Harryja Pottera“ zadivio je i mlađu i odraslu populaciju pružajući im korisnu pouku iako je radnja izmišljena i nestvarna.

Views: 4

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2020   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service