Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Bajka je jednostavna prozna vrsta lako prepoznatljiva po čudesnim pretvaranjima, zbiljskom i nadnaravnom svijetu u kojoj se radnje ponavljaju, likovi  su prepoznatljivi i također je prepoznatljiva po sukobu dobra i zla. Najpoznatiji pisci klasičnih bajki su Charles Perrault i braća Grimm. Njihove priče pripadaju prijelaznom razdoblju iz narodne bajke u umjetničku.

Charles Perrault smatra se jednim od najvećih autora u Francuskoj, a mnogi ga smatraju začetnikom bajki. Charles Perrault najpoznatiji je autor bajki s kojim su odrasle mnoge generacije. Napisao je mnoga djela o prijateljstvu i ljubavi i rasprave o književnosti. Neke priče koje je pisao preuzela su Braća Grimm, a neka su prenešena usmeno. Charles Perrault bio je preteča za sve mlađe generacije, ali je u stalnoj borbi između mlađih i starijih, te je zastupao one koji su smatrali da se treba okrenuti novom načinu pisanja. Napisao je mnoge bajke za djecu koje i danas vole čitati i odrasli. Napisane bajke nisu našle svoje mjesto samo u knjigama već su mnoge izašle i u crtanim filmovima. Najpoznatije bajke su mu ''Plavobradi'', ''Crvenkapica'', ''Zlatokosa'', ''Ljepotica i Zvijer'', ''Pepeljuga'' i mnoge druge.

Također bajke Braće Grimm ne obraćaju se samo djeci, one su i za velike i za male. Bajka Pepeljuga koju su napisali braća Grimm nije bila sretnog završetka kao danas. U sadašnjoj, modernoj verziji koja je dosta izmijenjena i prilagođena djeci bajka donosi priču o Pepeljugi, koja unatoč svim preprekama upoznaje svoga princa s kojim je sretna do kraja života dok zle sestre dobivaju kaznu onakvu kakvu zaslužuju.

Views: 2

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2020   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service