Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Analiza bajke za odrasle - Pepeljuga

Bajka je književna vrsta kod koje se čudesno i nadnaravno isprepliće sa zbiljskim. Bajkom se želi pokazati da se dobrota, iskrenost i poštenje na kraju uvijek isplati. Bajka ima univerzalni karakter jer je poučna, kako za djecu tako i za odrasle. Izvorne bajke ipak kao da su svojim sadržajem primjerenije odraslima, no u duhu tog vremena kada su nastajale, kreirane su i tadašnje metode kažnjavanja koje nisu u skladu sa današnjim pedagoškim metodama.   

Iako je većina od nas odrasla uz crtane filmove i bajke, malo nas zna činjenicu da su te bajke u prvobitnim verzijama bile krvave i pune nasilja te loših završetaka.

Isto tako i bajka braće Grimm ,Pepeljuga, koju sam uzela za primjer, završava krvavim i zastrašujućim dijelovima masakra.

To je zbog činjenice što su tada bajke predstavljale sasvim drugi  pojmovni sud od današnjeg.

Inspiraciju za tu bajku braća Grimm pronalaze iz antičke bajke vrlo slične tematike ali opet sa morbidnim i zastrašujućim radnjama.

Zanimljiva je činjenica da Pepeljugin otac i okolina  vide zlostavljanje vlastite kćeri od strane maćehe i njenih kćerki, no to sve ležerno tolerira i opravdava. Tako je i okolina indiferentna.  Za Pepeljugu otac ne govori da mu je to kćer nego dijete od prve žene!

Zanimljiv je i slijedeća podatak da u bajci želje ne ispunjavaju vile potezom čarobnog štapića, već Pepeljugine želje ispunjava stablo na majčinom grobu.

Iako su bajke stvorene da odraslima koriste kao dječje priče ili uspavanke, one su ipak mnogoj djeci budila maštu i određivala ih tokom života.

Unatoč tome što su u bajci bili prikazani krvavi i morbidni elementi, ipak bajkom dominira glavna misao vodilja – poštenje, dobrota i čednost. Tko bude tako živio i držao se tih načela dobit će svog kralja(kraljicu) odnosno bit će dobro nagrađen za svoja djela. Zlobnicima i onima koji podmeću stupice slijedi teška kazna i muka.

 

Views: 2

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2020   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service