Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Martinis - 1978. talks to Martinis - 2010.

Dalibor Martinis 1978. godine započeo je projekt u obliku TV intervjua u kojemu je postavljao pitanja samome sebi u budućnosti. Projekt je završio 2010. godine kada je na ta pitanja odgovorio.

U početku mi se koncept takvoga performansa činio neobičan i izazvao je u meni čuđenje, no gledajući intervju ideja mi se zapravo jako svidjela. Intervjui su vrlo česta pojava i rijetko nešto spektakularno, no Martinis je uspio jedan takav običan događaj pretvoriti u nešto neobično.  Smatram da je vrlo smjelo upustiti se u takav performans koji od početka do krajnje realizacije traje toliki niz godina. Također je zanimljiva i sama ideja snimanja niza pitanja samome sebi u budućnosti.  Pitanja su bila vrlo dobro osmišljena, neka jednostavna, neka su tražila malo više promišljanja, a najviše me iznenadilo odmah prvo pitanje koje je glasilo: ‘‘Jesi li još uvijek živ?’’ Moram priznati da me zanimalo kako bi intervju izgledao da je odgovor na to prvo pitanje bio negativan. Iako je umjetnik sam pripremio pitanja i to mu je trebalo dati određenu prednost, u trenucima se vidjelo da ipak mora razmisliti o nekim odgovorima. Smartam da je vrlo hrabro i smjelo upustiti se u jedan takav projekt, ne samo zbog vremena koje mu je posvećeno, već i zbog same njegove prirode. Umjetnik se nije ustručavao postaviti sam sebi i neka osobna pitanja i davao je vrlo iskrene odgovore. Najzamiljivije pitanje bilo mi je: ‘‘Ja ću postati ti. Kažeš li sebi: Želio bih da sam opet on?’’ To pitanje potiče nas, kao i samoga umjetnika, da razmisli o tome što je očekivao od samoga sebe u prošlosti i je li to ostvario. Svidjelo mi se i pitanje: ‘‘Jesmo li mi ista osoba ili nemamo više ništa zajedničko?’’ Nakon toga pitanja možemo se svi zapitati koliko ćemo se promijeniti za 30 godina, hoćemo li ostati vjerni sebi i stavovima koje imamo sada ili ćemo postati neka potpuno nova osoba s potpuno različitim razmišljanima i ciljevima.

Ovaj intervju potaknuo me na razmišljanje, što vjerujem da je i bio jedan od njegovih ciljeva. Kako zamišljam samu sebe 30 godina u budućnosti, što mislim da ću ostvariti u tome vremenu i bih li uopće imala hrabrosti povesti jedan takav iskren razgovor sama sa sobom, te ga nakon toga javno objaviti.

Views: 8

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2020   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service