Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Druga po redu godišnja manifestacija „Noć kazališta“ u Osijeku je protekla u znaku najvećeg hrvatskog mjuzikla „Jalta, Jalta“ Milana Grgića i Alfija Kabilja. Ponoćna izvedba komedije „Zašto se muhe lijepe na ono?“ Mire Perić Kraljik i Cvetina Aničića, prvenstveno nastale za noćne izvedbe kao dio Noćne scene HNK u Osijeku, također se pokušala izboriti za svojih „pet minuta“. Šaljiva je to priča o spektru kompleksnih ženskih likova poput Hitlerove žene Eve Braun, Staljinove žene Nadežde Staljin, Titove žene Jovanke Broz i žene Kazališta.
U naizgled lakoj formi, punoj simbolike, autori predstave otkrivaju da svaki od likova ima svoju ladicu s tajnom. Glavna tematika ovog djela je trač, tj. žrtve trača, njihov pogled na svijet i na sve što ih okružuje.
Koautorica komedije Mira Perić Kraljik oživjela je ulogu sva četiri lika vrlo uspješno, s puno ironije i sarkazma, pokušavši odgovoriti na pitanje zašto se žene poput muha lijepe na moćne vladare. Ova predstava provocira gledatelja drskim monolozima i aktualnim temama, kao što potiče na razgovor o egzistenciji, novcu, ljubavi…
Posebna novost je lutkarski plošni teatar koji nije uobičajen pristup stvaranju nekog kazališnog komada jer možemo vidjeti samo jedan izraz lica ili pokreta određenog lika – sve ostale njegove strane osobnosti su skrivene. Vjerojatno treba proći neko vrijeme kako bi se na takvu inovativnost priviknula osječka publika.
„Svaki čovjek može mijenjati svijet, ali pritajeni strah od promjena i neizvjesnosti to mu ne dopušta. Ostaje nam samo zujati poput muhe u nametnutom sustavu, vješto lažući druge jer tako najbezbolnije bježimo od stvarnosti”, kaže redatelj Cvetin Aničić.

Views: 106

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2022   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service