Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Moj strip predstavlja tužnu sudbinu brata i sestre(Ivice i Marice), njih je zbog zle maćehe otac morao odvesti u šumu i tamo ih ostaviti.
Prvi kvadrat stripa prikazuje Ivicu i Maricu kako se veselo igraju, a u pozadini vidimo zlu maćehu koja ocu daje naredbu da se mora riješiti djece.
U drugom dijelu stripa vidimo kako otac tužno odvodi djecu u šumu. Ovo je već drugi puta da ih vodi, prvi je put pametni Ivica bacao kamenčiće putem te su se pomoću njih uspjeli vratiti. No ovaj puta, Ivica nije stigao skupiti kamenčiće, bacao je mrvice kruha koje su kasnije pojele ptice. Tako su jadna djeca ostala izgubljena u šumi.
Lutajući šumom u daljini su ugledali vrata prekrivena finim perecima. Djeca su bila jako gladna te su odmah krenuli jesti ih. Iza vrata se pojavila strašna vještica.
Treći kvadrat stripa prikazuje Ivicu kojeg je vještica zarobila. Marica pomaže bratu, gurnuvši vješticu u vatru. Zadovoljni brat i sestra sretno trčakaraju šumom.

Sredstva koja sam koristila u stripu dio su temeljnih elemenata semantike stripa: "oblačići" koji prate standardizaciju raspoloženja. Oštrica do lica prikazuje izravni govor (Ivica i Marica se igraju); niz mjehurića prikazuje zamišljen govor (djeca su zbunjena, ne znaju kamo ih tata vodi) dok izrezuckan rub prikazuje uzbuđenje, strah (Ivica se boji hoće li ga Marica uspjeti spasiti).
Promatrajući strip vidimo utjecaj filma (bajke).
Strip koristi gramatiku kadra (zakon montaže).
Formalna struktura stripa prikazuje uspostavu izravnog odnosa između lika i autora.

Rating:
  • Currently 0/5 stars.

Views: 12

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2020   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service