Kulturologija

Novi medijski žanrovi

DAVID PLOUFFE
GLAVNI MENADŽER I STRATEG U PREDIZBORNOJ KAMPANJI BARACKA OBAME

ZAGREB, HYPO CENTAR,
3. prosinca 2009. g.


Tko je David Plouffe?

David Plouffe bio je voditelj kampanje Baracka Obame na predsjedničkim izborima 2008. godine. Nakon izborne pobjede 4. studenog, novoizabrani predsjednik Obama je u pobjedničkom govoru Plouffea nazvao „neopjevanim junakom ove kampanje, koji je izgradio … vjerujem, najbolju političku kampanju u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.“

Plouffea se smatra zaslužnim za uspješnu krovnu strategiju kampanje za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Časopis The New Republic proglasio ga je najzaslužnijim za Obamin uspjeh na predizborima u Iowi i za koncipiranje strategije koja je omogućila da se sraz u predizborima nastavi i nakon Superutorka, dana kada o stranačkim predsjedničkim kandidatima odlučuje najveći broj saveznih država. The Chicago Tribune je objavio kako je „Plouffe mozak koji stoji iza pobjedničke strategije protegnute iza Superutorka koja je jednaki značaj posvetila velikim i malim državama.“ Plouffe je održao disciplinu komunikacije u kampanji, spriječio curenje informacija i osigurao njihovo optimizirano plasiranje. Iako osobno nesklon velikom publicitetu, Plouffeov nadzor nad unutrašnjom dinamikom Obamine kampanje, omogućio je izbjegavanje javnih nesuglasica, koje često muče druge kampanje.

Sažetak predavanja

David Plouffe, glavni menadžer predizborne kampanje Baracka Obame, održao je u zagrebačkom Hypo centru prezentaciju o strategiji predizborne kampanje sadašnjeg američkog predsjednika.
Plouffe drži kako su upotrebom digitalnih tehnologija i novih medija, uspjeli stvoriti novu izbornu bazu, odnosno novi elektorat, sastavljen uglavnom od mlađih pripadnika američkog društva, ali i starijih građana Sjedinjenih Država, koji nikada do sada nisu prakticirali svoj glasačko pravo.

Barack Obama je, tvrdi Plouffe, želio voditi drugačiju kampanju te nije želio svoje poruke prema biračkom tijelu odašiljati isključivo putem klasičnih medija („sveto trojstvo“), već je cilj bio svakom Amerikancu objasniti suštinu Obaminog političkog programa i navesti ga da postane aktivni sudionik kampanje.
Na početku su napravili analizu i utvrdili da većina mladih veliki dio vremena provodi na društvenim medijima poput Facebooka, Twittera i portala YouTube. Zaključili su da na internet moraju postaviti isti takav servis (platformu), koji će simpatizerima omogućiti aktivno sudjelovanje te izravno i nesmetano komuniciranje s izbornim stožerom.
Na taj način stvorili su bazu od 13 milijuna volontera, koji su u svojim zajednicama diljem SAD-a, obilazili susjedstvo i animirali svoje sugrađane kako bi izašli i glasovali na izborima.

«Danas cestu do bogatstva popločuje maštovito korištenje informacija. Bivši upravitelj Citibanka Walter Wriston imao je pravo: informacije o novcu vrednije su od njega samog.»
«U informacijskom dobu informacije znače novac. U informacijama se nalazi komercijalno zlato. Informacije su nova tvrda valuta .»
JONAS RIDDERSTRÅLE & KJELL A. NORDSTRÖM, FUNKY BUSINESS

Referirajući se na citat iz Funky businessa, danas se stvari događaju vrlo brzo. Strahovito brzo. Tehnološki napredak je strelovit. Gotovo svakodnevno moramo pratiti digitalni svijet da bismo se mogli redovito opismenjavati. Danas, naime, nije dovoljno znati čitati i pisati. Danas je nužno poznavati daktilografiju kako biste mogli brzo komunicirati prstima. Nužno je poznavati engleski jezik da biste putem novih medija u istom trenu bili u Australiji, Japanu, Splitu i Zagrebu, dok zapravo fizički sjedite u Višnjevcu.
Nove se generacije rađaju s osnovnim predznanjem o kompjutorima, vrlo brzo savladavaju društvene medije i pišu po „Fejs“ zidovima.

Plouffe je dakle reinterpretirao darvinovsku teoriju o preživljavanju: „Neće preživjeti najsnažniji, nego najprilagodljviji.“
Novi mediji, novi društveni mediji, dajte nam to. Budućnost nije stigla, ona već traje. Brzo treba apsolvirati nova znanja, brzo otkrivati niše i njima se služiti. Kroz njih odašiljati poruke koje će ostati upamćene. Obama (odnosno Plouffe) je to shvatio. McCain očito ne.

Views: 47

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service