Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Povodom Dana grada Osijeka, 2. prosinca, Odsjek kazališne umjetnosti Umjetničke akademije u Osijeku odigrao je predstavu “T.O.P.” u HNK Osijek. S obzirom da je predstava započela u 22 sata odaziv publike bio je više nego zadovoljavajući. Gotovo pun auditorij gromoglasnim je pljeskom pozdravio sporazum o zajedničkoj umjetničkoj suradnji između Umjetničke akademije Osijek, HNK Osijek i HNK Varaždin, koji je bio potpisan od strane gradonačelnika Bubala i nazočnih umjetničkih suradnika prije samog početka predstave. Nakon kratkih riječi zahvale dekanice Umjetničke akademije Osijek Helene Sablić Tomić uslijedio je “Tečaj Odvikavanja od Pušenja”.
Ta revijalno-sanitarna terapija prema tekstu Borisa Senkera, nastala je u produkciji Umjetničke akademije iz Osijeka, grada Požege i udruge Ferr, a režirana od strane Roberta Raponje. Studenti UAOS-a vrlo dinamično i u suigri s publikom prikazuju ovaj aktualni problem koji je Hrvatima sve, samo ne nepoznat. Otkako smo popušili zakon o nepušenju od dima teško vidimo tko što, tko kome, na koje načine i kada puši. Upravo se ovom problematikom pušenja bavi T.O.P. kroz predmete kao što su povijest pušenja u Hrvata, fenomenologija pušenja i neslavne sudbine pušača koji u životnom maratonu brzo izgube dah. Putujući od Indije pa sve do hercegovačkog vozača busa punog čeških turista, u ovoj silaznoj putanji gledatelji ostaju iznenađeni i zabavljeni. Predstava je do sada odigrana u Požegi, Vinkovcima, Vukovaru i Đakovu, a važno je istaknuti njezin humanitarni karakter koji će Leu Lackoviću, dječaku oboljelom od cerebralne paralize, pomoći pri nabavljanju neophodnih lijekova i terapija.
Iako je većina gledatelja nakon predstave svoju cigaretu ipak zapalila, svojim prisutstvom na predstavi svečano su čestitali rođendan Osijeku, koji je sa svojih 200 godina nadživio svakog pušača, ali i nepušača.


Dorotea Zovko

Views: 45

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service