Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Američki pisac Gordon Dahlquist u Osijeku promovirao prvi roman

"Svaka knjiga je dobra i vrijedna čitanja. Knjige nam se sviđaju ako stvore novi svijet. No, isto tako, kao i stvoriti, dobar autor treba znati dovoljno izostaviti, da čitatelj može sam stvoriti svoj svijet. To je kao da uronite u jacuzzi s toplom vodom, ali to je - vaš jacuzzi. Nadam se da je i ovaj roman takav", kazao je poznati američki dramatičar Gordon Dahlquist u utorak, 17. studenoga, na promociji svojega prvoga romana "Staklene knjige kradljivaca snova" u osječkoj Gradskoj kavani.
Premda je izdavačka kuća "Algoritam" tek na nedavnom zagrebačkom Interliberu predstavila hrvatski prijevod ovoga romana i mnogi ga nisu stigli niti pročitati, svjetski glas i dobar marketing učinili su svoje. "Ovaj roman, koji je odmah postao svjetski bestseler, kritika opisuje kao kombinaciju Sherlocka Holmesa, Jane Eyre i filma 'Oči širom zatvorene', znanosti i alkemije, amalgam erotskih memoara i ubojitih namjera. Čim se pojavio u prodaji, izazvao je buru kontroverzi i nepodijeljeno oduševljenje čitatelja i kritičara", ističu u "Algoritmu", a Dahlquistovo gostovanje u Gradsku kavanu privuklo je 50-ak obožavatelja i onih koji će to tek postati.
Urednik "Algoritma" Neven Antičević na osječkoj promociji, održanoj u sklopu Dahlquistove hrvatske turneje, predstavio je knjigu kao pustolovni roman s elementima fantazije. Potom je kroz zanimljiv jednosatni razgovor na engleskom jeziku (s prevoditeljem) posjetitelje prilično podrobno upoznao s likom i djelom simpatičnog pisca. Tako smo doznali i da autor neobično prezime duguje prapradjedu koji je iz Švedske došao u američku državu Minnesotu ali ima i engleske i škotske rođake. "I otac i sestra su u vojsci, a moja obitelj dosta je konzervativna i tradicionalna. Ja sam zapravo, kao umjetnik, 'crna ovca' u obitelji", kazao je sa smiješkom. Otkrio je kako su njegovu bogatu maštu ponajviše razvile stalne selidbe i "nomadski" život u djetinjstvu.
"Živjeli smo u različitim krajolicima, od močvara i pustinja do šuma. To naravno pobuđuje maštu i stvorite neki svoj svijet", pričao je.
"Staklene knjige...", istaknuo je, napisao je na prijenosnom računalu, putujući u podzemnoj željeznici i u kafićima, u stankama između predavanja (radi kao sveučilišni profesor). "Kada pišem, glasno slušam glazbu i potpuno isključim svijet oko sebe", naglasio je. Roman je započeo pisati kada se kao porotnik zatekao u New Yorku usred sniježne oluje, na velikoj hladnoći. "Jedne noći usnio sam jedan san, kojega sam se sjećao nakon buđenja. To je bio početak, a do konca suđenja, koje je trajalo tri tjedna, bilo je gotovo već prvo poglavlje. Većinu likova i njihovih osobina stvarao sam po sebi ili ljudima oko mene... Volim misterije i krimiće, pa sam odlučio napisati roman kakav bih ja volio pročitati i koji bi mene zabavio", istaknuo je.
Inače, Gordon Dahlquist rođen je na Pacifičkom jugozapadu, gdje je radio nekoliko godina, pišući i režirajući drame. Od 1988. godine živi u New Yorku, a bio je i član poznate grupe Novi dramatičari. Napisao je i režirao nekoliko eksperimentalnih filmova, prikazanih na uglednim međunarodnim filmskim festivalima u SAD. Laureat je dviju Garland Playwriting nagrada, a "Staklene knjige kradljivaca stakla" njegov je prvi roman.

Views: 78

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service