Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Sveučilište dobilo zemljište vrijedno 50 milijuna kuna za Tehnopolis Osijek

Potpisivanjem ugovora o darovanju nekretnine, koja je do sada bila u vlasništvu RH, osječko Sveučilište u srijedu, 21. siječnja, postalo je vlasnikom zemljišta površine 75.280 četvornih metara i 16.520 kvadrata (devastiranih) zgrada, ukupne vrijednosti 49,9 milijuna kuna, a za potrebe realizacije budućeg tehnološkog parka Tehnopolis Osijek.
Nakon izvanredne sjednice sveučilišnoga Senata - na kojoj je Ivan Štefanić, direktor Tehnologijsko-razvojnog centra Osijek, okupljenima predstavio Tehnopolis - ugovor su potpisali osječka rektorica Gordana Kralik i Jozo Sarač, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Nazočni su bili i Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i počasni doktor znanosti osječkoga Sveučilišta, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
Rektorica je naglasila kako je posrijedi zemljište u Ulici Josipa Reichl Kira, tzv. Tenjskoj cesti, gdje su u Domovinskom ratu devastirane zgrade tadašnjeg Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. "Projekt Tehnološkog centra, odnosno Znanstvenog parka Tehnopolis od iznimnoga je značaja jer omogućuje suradnju znanstvenika i gospodarstvenika te promicanje novih tehnologija, inovacija i poduzetništva", kazala je, naglasivši kako je čin potpisivanja ubrzao Šeks, koji već godinama značajno pomaže osječkom Sveučilištu .
"Izgradnja Tehnopolisa bit će snažan poticaj ka povezivanju znanosti i gospodarstva te razvoju novih tehnologija u cilju razvitka ovoga dijela Hrvatske. On će biti 'sidro' budućeg razvoja Slavonije i Baranje, a sada treba pronaći ulagače i buduće korisnike", naglasio je Šeks, složivši se s Uzelcem kako bi točniji naziv budućeg Tehnološkog parka bio – Agrotehnopolis.
"Ovim činom stvoreni su preduvjeti razvoja osječkog Sveučilišta kao modernog i na istraživanju utemeljenog znanstvenog središta, posebice u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji. Izvori za financiranje ovoga projekta nisu samo u državnom proračunu, nego i u europskim fondovima", dodao je ministar Fuchs.
Stoga je Sveučilište projekt Tehnopolisa nominiralo za dobijanje sredstava iz strukturalnih fondova Europske unije, koji će se aktivirati kada Hrvatske postane članica EU. Nazočni nisu željeli iznositi službene procjene, ali smatra se kako je cijeli megaprojekt vrijedan čak oko 100 milijuna eura.
Ravnatelj osječkog TRC-a Štefanić na predstavljanju je pak naglasio kako će zadaća Tehnopolisa biti u pružanju logističke potpore, ne samo malim i srednjim, nego i velikim poduzetnicima. Sada se o konkretnim rokovima nije govorilo, ali nedavno nam je rektorica Kralik, govoreći o Tehnopolisu, naglasila kako će, nakon potpisivanja ugovora o darovanju zemljišta, odmah početi s manjim zahvatima. "Predviđeno je da ishođenje svih dozvola i dokumentacije bude završeno do 2012. godine, kada bi počela izgradnja", rekla je tada.

Views: 91

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service