Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Osječki studenti potpisuju peticiju protiv ukidanja studentske prehrane u restoranima Bendek i Bit

Ogorčeni najavama Ministarstva znanosti i obrazovanja da će od 1. veljače, pod izlikom štednje, ukinuti subvencioniranje prehrane studentima u dva osječka privatna restorana, "Bendek" u Donjem gradu i "Bit" u sklopu Elektrotehničkog fakulteta, dio studenata osječkog Sveučilišta pokrenuo je veliku peticiju. "Žarište" je u srijedu, 20. veljače, bilo na Ekonomskom fakultetu, odakle se potpisivanje peticije proširilo na još desetak lokacija (neki fakulteti, Studentski centar, "Bendek" i "B.I.T."), a u prva tri dana prikupljeno je više od 2.700 potpisa.
"Kada smo saznali za tu, po nama nerazumnu, odluku Ministarstva, odmah smo pokrenuli peticiju. Naime, smatramo da je to dalje narušavanje studentskog standarda u Osijeku. Nedavno je restoran 'Indeks' pretvoren praktički u kantinu, a sada će gotovo 15 tisuća redovitih studenata ostati uskraćeno za mogućnost prehrane na 'iksice' u ta dva restorana. To je veliki gubitak, posebice u situaciji kada su studenti zbog Bolonje po cijele dane na predavanjima. 'Bendek' i 'Bit' radili su i iza 20 sati te nedjeljama i blagdanima, kada su objekti STUC-a za prehranu zatvoreni. Gdje će studenti tada jesti?", pita Kristijan Šimičić, student 3. godine ekonomije, jedan od inicijatora peticije.
Vlasnici ta dva restorana pak upozoravaju da će ovaj potez Ministarstva biti fatalan za njihovo poslovanje, a ukupno 32 zaposlenika, 22 iz "Bendeka" i 10 iz "Bita", naći će se na ulici! "Prošloga tjedna pozvan sam u Ministarstvo, gdje mi je načelnica za studentsku prehranu Željka Tabak ovo priopćila. Možemo i dalje raditi u komercijalne svrhe, ali to nam neće pomoći. Već desetak godina radimo gotovo isključivo studentsku prehranu i izgubili smo gotovo svu drugu klijentelu. Ako se ovo provede, ili ću morati zatvoriti restoran ili ću morati otpustiti najmanje 15 od 22 zaposlenika i održavati samo osnovni pogon", žali se Branko Varenina, vlasnik "Bendeka". "Morat ću staviti ključ u bravu. Ne znam zašto to rade u trenutku kada se u Osijeku pojavljuje potreba za još privatnih studentskih restorana... Oni u drugim gradovima u Hrvatskoj normalno rade", ističe Alen Ždrakić, vlasnik "Bita".
Zahvalni su studentima na inicijativi, ali oni su, već poslovično – razjedinjeni. Naime, tvrdi Šimičić, vodstvo Studentskog zbora prvo im nije dalo potporu, a onda je odjednom, navodno, pokrenulo istovjetnu peticiju, ali – s potpisom SZ-a?! "Studentski zbor odbio je javno podržati ovu inicijativu i prije samog pokretanja iste, no nakon što su zamjetili kako je veliki broj studenata svojim potpisom podržao inicijativu, odlučili su se i sami uključiti, te su pokrenuli identičnu peticiju drugi dan. Ovo je još jedan u nizu pokazatelja kako na relaciji studenti-Studentski zbor mnoge stvari ne funkcioniraju ili bolje reći Studentski zbor ne brani interese studenata.
Studentski zbor je uspio prikupiti 37 potpisa, dok je prvotnu peticiju, samo prvi dan, potpisalo više od tisuću petsto studenata", tvrdi Šimičić.
"Ne znam ništa o toj drugoj peticiji, ali podržavamo kolege. Skupština SZ-a već se izjasnila da je protiv ukidanja subvencioniranja prehrane u ta dva restorana. Objašnjenje o štednji nema baš smisla, jer studenti negdje moraju potrošiti sredstva s 'iksice' i Ministarstvo će onda morati povećati iznos STUC-u za subvenciju", tvrdi Igor Gavranović, predsjednik Studentskog zbora. Peticija (ili obje?!) već su u petak poslane vodstvu Rektorata i Ministarstvu.
Studenti, naime, smatraju kako nema smisla niti argument Ministarstva da je nedavno otvoren veliki studentski restoran u campusu i da s njim i ostalim objektima imaju pokrivene sve potrebe prehrane. "STUC nema nikakve veze s najavljenim ukidanjem subvencija privatnim restoranima, to je stvar Ministarstva. No, to je meni logična odluka, posebice nakon što smo ljetos otvorili novi, veliki studentski restoran u campusu. Sada Centar ima kapacitete dovoljne za prehranu svih redovitih studenata u Osijeku, i to u boljim uvjetima nego privatnici. Svi studenti, i oni koji sada potpisuju peticiju, vrlo će brzo zaboraviti da su jeli kod privatnika. Naša 'linija' i a-la-carte restoran rade i nedjeljom, tako da su potrebe studenata zadovoljene, a gužvi neće biti", kaže Tugomir Kuduz, ravnatelj STUC-a, koji je najave o zatvaranju i otpuštanju radnika nazvao "pretjerivanjima".

Views: 246

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service