Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Novi hit mjuzikl osječkog HNK, "Jalta, Jalta" gostuje u Mađarskoj, Srbiji i BiH

Kultni mjuzikl "Jalta, Jalta" Alfija Kabilja i Milana Grgića, u izvedbi ansambla osječkog HNK (premijera održana koncem studenoga 2009. godine), do konca ove sezone 2009. / 2010. trebao bi ostvariti niz međunarodnih gostovanja u susjednim zemljama – Mađarskoj, BiH i Srbiji.
"Nedavno je Petar Fekete, direktor kazališta u mađarskom gradu Bekescsaba, pogledao 'Jaltu' i bio je jako zadovoljan viđenim. On je želi ugostiti na Danima hrvatske kulture, koji se tamo održavaju u ožujku. No, postoje dva problema. Posrijedi je gradić od 60-70 tisuća stanovnika i teško može ugostiti 135 ljudi, koliko broji ansambl 'Jalte'. Nadam se da će to uspjeti riješiti... Drugi problem, jezičnu barijeru, uspjet ćemo premostiti. Naime, od autora Alfija Kabilja već smo naručili i dobili prijevod 'Jalte' na mađarski i sada ćemo napraviti titlove", ističe intendant osječkog HNK Božidar Šnajder.
Taj prijevod, kaže, ujedno će im poslužiti za drugo mađarsko gostovanje, ono planirano za 25. lipnja u Pečuhu, gradu-prijatelju Osijeka, koji je Europski grad kulture 2010. godine. "Imamo poziv Hrvatskog kazališta Pečuh, i njihova direktora Slavena Vidakovića. Tamo ćemo gostovati 25. lipnja na središnjem pečuškom trgu, na otvorenom, što je poseban izazov. Također, imamo poziv i s Dana hrvatske kulture na ljeto u Mostaru, dakle za nastup u BiH. Zainteresiran je i direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i tamo ćemo isto, gotovo sigurno, nastupiti do kraja sezone. No, tu nije kraj, jer s 'Jaltom', koja je očito novi veliki hit osječkog HNK, želimo nastupati i u kazalištima i na festivalima diljem Hrvatske", najavljuje zadovoljni Šnajder.

Views: 48

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service