Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Kultnoj dječjoj pjesmi "Zeko i potočić" konačno spomenik u Osijeku?

Prvih dana nove 2010. godine na relaciji između obitelji preminulog poznatog skladatelja Branka Mihaljevića i gradske uprave Osijeka aktualizirala se tri godine stara inicijativa da legendarna Mihaljevićeva dječja pjesma "Zeko i potočić" dobije svoj spomenik na nekoj osječkoj lokaciji.
Idejni začetnik je Brankov sin Mario Mihaljević, koji je već prije nekoliko godina prerađivao očev mjuzikl "Slavonska rapsodija" te u suradnji sa zagrebačkim animatorom i redateljem Milanom Blažekovićem, organizirao da "Zeko i potočić" postanu i crtić, koji je lani uoči lokalnih izbora imao svjetsku premijeru u Osijeku. Spomenik je pak inicijalno zamislio na donjogradskom Trgu bana Jelačića, ispred zgrade Dječjeg kazališta, koje nosi ime Branka Mihaljevića.
"Spomenik mi je pao na pamet nedugo nakon što je otac preminuo. Sve gradske vlasti načelno su podržavale tu ideju, ali dalje od toga nismo stigli. U duhovnom smislu, to bi bio spomenik svim našim djetinjstvima, jer mislim da nema nikoga na ovim prostorima kome baka ili mama nisu pjevušile tu pjesmu", objašnjava Mihaljević.
Aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo također daje načelnu potporu spomeniku "Zeko i potočić". "Očekujem od obitelji Mihaljević da mi se javi, da sjednemo za stol i vidimo što, kako i kada se može napraviti", poziva Bubalo.
Mihaljević mlađi pak svjestan je kako je do realizacije ovoga spomenika još dug put, osobito jer moraju pronaći sredstva za izradu idejnog projekta i njegovo postavljanje. Stoga se u idućih mjesec dana planiraju naći s gradonačelnikom Bubalom i ostalim potencijalnim suradnicima. Ako za spomenik "Zeki i potočiću" ne bude mjesta ispred Dječjeg kazališta, kao alternativu predlažu Perivoj kralja Tomislava, odnosno lokaciju Drvengrada, gdje se igraju brojni mališani.
"Podsjećam, jedna gospođa (Marija Medić, bivša predsjednica Gradskog vijeća Osijeka, nap. a.) predlagala je da se cijeli taj dio i nazove Parkom Branka Mihaljevića. Moja ideja je, ponavljam, da svaki veći hrvatski grad dobije spomenik nekoj poznatoj pjesmi – Split, recimo, galebu, Zagreb golubovima... Osijek bi ovime bio začetnik toga. Naime, ako budemo gradili spomenike pjesmama, valjda ih nitko nikada neće rušiti", zaključuje Mihaljević.
Inicijativa o spomeniku veliku potporu ima i u Renatu Lukiću, dugogodišnjem prijatelju obitelji Mihaljević i direktoru Gradskog radija, koji je svojedobno Branka Mihaljevića izabrao za "Osječanina stoljeća". "Obitelj Mihaljević dobro zna da uvijek mogu računati na mene i Gradski radio, a najveću pomoć vjerojatno će trebati u pronalaženju sponzora za spomenik. Do tada, najvjerojatnije prvoga vikenda u lipnjua organizirat ćemo i treće izdanje Dječjeg festivala 'Zeko i potočić', koji je također posvećen velikom skladatelju i toj prelijepoj pjesmi, a pokazao se vrlo uspješnim", kaže Lukić.

Views: 53

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service