Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Mladi umjetnici baroknu jezgru Tvrđu transformirali svjetlom, videom i glazbom

Neobično i atraktivno izgledala je (ponegdje i zvučala) stara barokna jezgra Tvrđa u četvrtak navečer, 12. studenoga, na nekoliko lokacija, posebice podno sjeveroistočnih bedema, i to s dvorišne strane.
Tamo su se, ispred alternativnog kluba Mini teatar ulogorili (i to doslovce, jer je gorjela vatra iz postavljenih bačvi) mladi umjetnici, među kojima su najatraktivniji dio posla obavili članovi umjetničke skupine Breathingwalls of Light iz Pečuha, mađarskog grada-prijatelja Osijeka. Oni su pomoću niza projektora, čije su se projekcije "ispreplitale", po okolnim zidovima "naslikali" brojne zanimljive i šarene motive. Na žalost, zbog pomalo zabačene lokacije dvorišta Mini teatra i činjenice da zbog hladnoće mladi Osječani nisu u Tvrđu izišli u broju uobičajenom za "studentski dan" četvrtak; te svjetlosne instalacije nije vidjelo puno okupljenih. Prilika za "popravni" bila je već u petak, 13. studenoga, kada se na sličnim lokacijama odigravala druga večer prvog osječkog oOoze festivala, crossmedia kulturnog događaja, koji objedinjuje glazbu, vizualne umjetnosti, street art, performance i film.
Jedna od tih lokacija je prostor ispred caffe noćnog kluba "TOP caffe", gdje je hrvatski video umjetnik, VJ Denis Krašković, zajedno sa suradnicima, uz "nabrijanu" glazbu prikazivao sekvence iz svojeg rada nazvanog "Disko" umjetnost. Kasno u noći pak na više lokacija (klub Mini teatar, klub "TOP caffe" i drugi) održano je nekoliko partyja - elektronskih, reggae/dub i drugih.
"Cilj oOoze festivala bio je da umjetnici okruženje u kojem stvaraju integriraju u svoje radove i to tako da su zajedno činili nerazdvojnu umjetničku cjelinu, koju su posjetitelji šetajući Tvrđom sami otkrivali. Zapravo, cijela Tvrđa postala je tijekom dva dana umjetnička galerija na otvorenom", istaknuli su organizatori.

Views: 31

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service