Kulturologija

Novi medijski žanrovi

Promocijom knjige na mađarskom jeziku završeni 6. Dani Matice hrvatske

Promocijom knjige na mađarskom jeziku i s mađarskim naslovom, "Kortas horvat irodalom" (u prijevodu: "Suvremena hrvatska književnost"), čiji su autori Helena Sablić-Tomić i Goran Rem, ugledni osječki književnici i znanstvenici; u srijedu,11. studenoga, u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u RH završeni su ovogodišnji, 6. Dani Matice hrvatske – ogranak Osijek.
Uz autoricu Sablić-Tomić, inače i dekanicu Umjetničke akademije u Osijeku te voditeljicu studijskog smjera Medijska kultura na novom interdisciplinarnom preddiplomskom studiju Kulturologija; promotori su bili tajnik osječke MH Josip Cvenić, zatim profesor mađarskog jezika Zoltan Medve te Zoltan Agoston, urednik knjige, dok je Rem bio zauzet nastavničkim obvezama. Stoga se promocija kombinirano odvijala na hrvatskom i mađarskom jeziku, a većinu publike činili su studenti Filozofskog fakulteta i novog studija kulturologije. Knjiga je tiskana u sklopu dugogodišnje suradnje između MH Osijek i pečuške izdavačke kuće Jelenkor, što je pak dio velikog projekta CO-CU-CO OBP - međunarodne kulturne suradnje između gradova Osijeka i Pečuha, odnosno Osječko-baranjske županije i mađarske Županije Baranya. Kako je istaknuto, oba autora iza sebe već imaju po jednu knjigu na mađarskom jeziku: Sablić-Tomić "Pregled slavonske kratke proze", a Rem "Pregled suvremenog hrvatskog pjesništva".
"Ova knjiga namijenjena je studentima mađarskog jezika u Hrvatskoj, ali i studentima u Mađarskoj, koji se zanimaju za ovo područje. Naime, knjiga je značajna zbog kontekstualnog pogleda na suvremenu hrvatsku književnost, teoriju i produkciju", kazala je koautorica Sablić-Tomić.

Views: 49

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service