Kulturologija

Novi medijski žanrovi

U lounge baru "Lumiere" održana promocija knjige i mini tribina o filmu

Zanimljiva mini tribina "Film i ideologija" organizirana je u utorak navečer, 10. studenoga, u osječkom lounge baru "Lumiere", koji od svojega otvaranja funkcionira i kao prostor pridružen kinu Urania, odnosno povremeno služi za aktivnosti vezane uz Kinematografe Osijek i promociju filmske umjetnosti.
Upravo potonje dogodilo se u utorak navečer (10. studenoga), a u sklopu tribine za 40-ak nazočnih, većinom studenata filozofije i kulturologije, predstavljena je i knjiga "Film... politika... subverzija" autora Marijana Krivaka, u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Krivak, sve ugledniji filmski kritičar i profesor filozofije na osječkom Filozofskom fakultetu, bio je i glavni gost tribine, koja je na početku, zahvaljujući njemu, prštala zanimljivim (i ne samo usko filmskim) temama.
"Nesreća ovoga grada je što ne postoji klasični prostor kinoteke. Također, na Filozofskom fakultetu ne postoji studij komparativne književnosti. Stoga bi bilo pravo čudo da je netko negdje uspio pogledati filmove iz doba Sovjetskog Saveza ili podjele Njemačke, koji se spominju u knjizi", pogodio je srž problema Krivak.
Naime, nakon što su se u prvom dijelu tribine na aktualan način doticali i politike na filmu i subverzije i problema blockbustera i multipleksa, ponajviše "zahvaljujući" neiskusnom voditelju, ali i jednom "gostu" koji je svojim pitanjima pomalo "privatizirao" razgovor s Krivakom, sve se na koncu, na žalost, razvodnilo, a većina nazočnih počela se dosađivati zbog usko specijalističkih tema (postmodernizam u filmu), iako je filmski kritičar nastojao biti jasan i zanimljiv.
Shvatio je to i sam Krivak, zaključivši filmsku tribinu nakon sat vremena. Dojam je kako je prilično nedostajao i drugi najavljeni gost, mladi i sve hvaljeniji osječki filmski kritičar Srećko Horvat. On se ispričao bolešću, pa nije održana promocija njegove knjige "Budućnost je ovdje – svijet distopijskog filma", niti je uspio dodati malo "soli" u raspravu. No, ove filmske tribine svakako su potrebne zbog edukacije mladih, pa ih je, naravno uz određene korekcije, potrebno – nastaviti.
Kao konstruktivnu kritiku valja istaknuti i da je za buduće filmske tribine svakako potrebno osigurati i mikrofone za voditelje i goste. Naime, polovicu cijeloga razgovora u zadnjim redovima nije se moglo dobro čuti. Pritom valja zabilježiti zanimljiv komentar jednoga posjetitelja: "Da, nedostajali su mikrofoni, ali i to treba shvatiti kao jednu subverziju, što je odgovaralo večerašnjoj temi".

Views: 29

Add a Comment

You need to be a member of Kulturologija to add comments!

Join Kulturologija

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service